7 Haziran 2012 Perşembe

Kürtaj Tartışması

İstenmeyen hamileliği tıbbı yöntemlerle sonlandırılmasına kürtaj (Tıbbı terim:Küretaj) denir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre, kürtaj işlemi yapılacak olan kişinin 18 yaşını doldurmuş, gebelik haftası ise 10 haftadan küçük olmalıdır. Kişi evli ise eşinin onayı gerekir. Evli olmayanlarda kişinin kendi rızası yeterlidir.


Kürtaj yalnız Kadın Hastalıkları-Doğum uzmanı tarafından sağlık kuruluşunda veya muayenehanede yapılır. Kürtaj işlem’inde mahremiyet ve hasta-hekim arasındaki özel paylaşım konusuna özen gösterilmelidir.


Kürtajin riskleri gebelik haftası ilerledikçe artar.10 haftalık yasal sınır,kişinin sağlığı gözönünde bulundurarak bu şekilde tesbit edilmiştir. Dolayısıyla kürtaj kararı mutlaka 10 haftadan önce verilmelidir.


Bebeğin sakat olduğu tetkiklerle kesinleştiği ,hamileliğin devam etmesi anne’nın sağlığını tehdit ettiği durumlarda,gebelik 10 haftadan büyüksede,kurul kararı ve anne-baba’nın rızası ile gebelik sonlandırılabilir.

Kürtaj işlemi vakum tekniği ile (Enjektör içerisine negatif basınçla çekme şeklinde yapılır.


Gebeliğin ilaçla sonlandırılması: Bu amaçla kullanılan ilaç henüz ülkemizde mevcut değildir. (preparat adı:RU-486),öte yandan ülkemizde hatalı olarak söktürücü adı altında etken maddesi progesteron olan ilaçlar halk tarafından düşük oluşturmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.Bilinmesi gerekirki bu grup ilçalar hamileliği sonlandırmakta etkisiz olduğu gibi,tam tersi hamileliği destekleyici özelliği mevcut.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder